فهرست مطالب

پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان - سال دهم شماره 15 (بهار و تابستان 1397)

پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان
سال دهم شماره 15 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید نوری، هدا حلاج زاده، معصومه شنوا صفحات 8-31
    هدف این مقاله این است که استفاده از شبکه های مجازی چه نقشی در تحول هویت ملی دانشجویان دارد. روش تحقیق، از نوع پیمایشی است و داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه حاصل شد. جامعه ی آماری پژوهش، 366 تن از دانشجویان دانشگاه پیام نور بودند که در سال تحصیلی 93- 94 به تحصیل اشتغال داشتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که متغیرهای میزان استفاده از اینترنت، مدت زمان عضویت در شبکه های مجازی و میزان مشارکت کاربران در این شبکه ها، با هویت ملی کاربران رابطه ی معکوسی داشته است. بدین ترتیب می توان گفت که استفاده از شبکه های مجازی در کاهش هویت ملی دانشجویان موثر است.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، هویت، هویت ملی
  • سوسن علایی، نصرالله شریفی * صفحات 32-49
    برنامه ریزی برای توسعه ی فرهنگی از جمله وظایف مهم مدیریت کلان و شورای برنامه ریزی توسعه ی هر استان است. خلیج فارس به دلیل موقعیت استراتژیک خاص، نقش کلیدی در این امر دارد. جشنواره ی ملی خلیج فارس، هر ساله با هدف توسعه ی فرهنگی استان های کشور برگزار می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر جشنواره ی ملی فرهنگی خلیج فارس بر توسعه ی فرهنگی این استان، به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفت. جامعه ی آماری این پژوهش را 100 نفر از کارشناسان و مدیران اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1396 تشکیل دادند که از این میان با استفاده از جدول مورگان و نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 80 نفر حجم نمونه محاسبه شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ی محقق ساخته در دو بخش متغیرهای جمعیت شناختی و گویه های تحقیق در ابعاد میراث فرهنگی، ورزش، گردشگری، محیط زیست، هنرهای تجسمی و موسیقی بود. روایی صوری و محتوایی ابزار پژوهش توسط اساتید متخصص، تایید و پایایی این ابزار از طریق ضریب آلفای کرونباخ 86/0 برآورد شد. نتایج نشان می دهد که توسعه ی فرهنگ موسیقی با میانگین 3.8، بیشترین و توسعه ی فرهنگ محیط زیست با میانگین 3.15 کمترین تاثیر را دارد.
    کلیدواژگان: جشنواره ی خلیج فارس، توسعه ی فرهنگی، میراث فرهنگی، ورزش، هنرهای تجسمی، محیط زیست، موسیقی
  • مصطفی ظهیری نیا، سیدمحمود طباطبایی، سهیل صادقی، وحید جان محمدی لرگانی صفحات 50-75
    در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر میزان مصرف تلویزیون داخلی و ماهواره ای بر اعتماد اجتماعی پرداخته شده است. روش پژوهش در این تحقیق از نوع پیمایشی و برای جمع آوری داده های موردنیاز از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق شامل افراد 18 سال و بالاتر است که در زمان تحقیق در شهر بندرعباس سکونت داشته اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر و شیوه ی نمونه گیری نیز خوشه ایچندمرحله ای است. داده های پژوهش نیز به کمک نرم افزار آماری spss و با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین میزان تماشای تلویزیون داخلی و اعتماد رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد؛ اما میزان تماشای تلویزیون ماهواره ای با اعتماد اجتماعی رابطه ی معکوسی دارد. میانگین اعتماد اجتماعی کل در زنان بیش از مردان است، اما این تفاوت به لحاظ آماری معنادار نیست. در میان ابعاد متغیر اعتماد اجتماعی، رابطه ی سن با بعد اعتماد بین شخصی به صورت مثبت و معنادار است، اما در سایر ابعاد بین اعتماد و سن رابطه معناداری مشاهده نشده است. همچنین ابعاد اعتماد نهادی و اجتماعی کل با درآمد، رابطه ی منفی و معناداری دارد.
    نتایج بررسی اثرات مستقیم و نامستقیم متغیرهای مستقل بر وابسته، نشان می دهد بیشترین تاثیرگذاری آثار مستقیم و کلی متغیرهای مستقل بر وابسته به ترتیب مربوط به تماشای تلویزیون داخلی و سن است.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، مصرف رسانه ای، تلویزیون داخلی، تلویزیون ماهواره ای، شهروندان
  • ماندانا سایه بانی صفحات 76-87
    سفرنامه ها به عنوان بخشی از رسانه ی فرهنگی، حاصل تلاش و کنجکاوی های شخص سفرنامه نویس است که مشاهدات و تجربیات خود را از یک فرهنگ ناشناخته و بیگانه به فرهنگ خود و همزیستانش منتقل می کند. سفرنامه ها از آنجایی که غالبا بدون سفارش و دستور از بالادست به نگارش درمی آیند، حاصل ذوق و سلیقه و خودانگیختگی های درونی سفرنامه نویس است که در سفر به چشم خود دیده و در حضر آنها را بازنمایی و بررسی و به رشته ی تحریر درآورده است. از این رو، در سفرنامه ها معمولا ریزبینی، تیزبینی و نکات ظریفی وجود دارد که ممکن است بیننده ی معمولی را بیش از کتاب های تاریخی و گزارش گونه و سلطانیات (نامه های درباری) که با سفارش دیوان سالاران توسط منشی های درباری نوشته شده اند آگاه سازد و می تواند برای هر مخاطب و پژوهشگر دیده وری، باورپذیرتر و نزدیک تر به واقعیت باشد، با اطمینان به آن مراجعه کند و از داده های آن بهره برد.
    سفرنامه ی بی نام تلگرافچی فرنگی نیز از ویژگی های فوق بی بهره نیست؛ افزون بر این، چون سفرنام های ناشناخته است و تاکنون کمتر کسی به آن توجه کرده، می تواند اهمیت موضوع و ضرورت نگارش مقاله در این زمینه را نیز توجیه کند. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی، ضمن معرفی سفرنامه ی فوق که گزارش منحصر به فردی از وضعیت شهرها، روستاها و راه های ارتباطی ایران در اواخر حکومت قاجار، برای مکان یابی مسیر سیم های تلگراف از تهران تا بوشهر و بالعکس است به مقایسه ی تطبیقی این سفرنامه با سایر سفرنامه های شناخته شده می پردازد؛ به ویژه سفرنامه هایی که در عصر قاجاریه نوشته شده است. در این مقاله، افزون بر اهمیت تاریخی و جغرافیای تاریخی ایران در آن زمان از نظر ثبت و ضبط آبادی ها و روستاهای بین راه، به صورت ضمنی به موضوعات پیرامونی و مرتبط با آن نیز اشاره می شود.
    نتایج حاصل از این مقاله نشان می دهد که گسترش این رسانه ی ارتباطی (تلگراف) که به دلایل بهره برداری و حفظ منافع اقتصادی و سیاسی دولت استعمارگر و ابرقدرت آن زمان یعنی انگلستان به وجود آمد چگونه به ضد خود یا به گفته ی هگل، به آنتی تز خود تبدیل و ابزاری شد برای ایرانیان آن عصر تا به سرعت اخبار را از مرکز به شهرستان های دوردست و بالعکس منتقل سازند. بی شک می توان این رسانه را یکی از دلایل رشد و بیداری مردم ایران در اواسط و اواخر دوره ی قاجار پنداشت که درنهایت به جنبش اصلاحی مشروطه منجر شد.
    کلیدواژگان: سفرنامه ی تلگرافچی فرنگی، سفرنامه ها، تلگراف
  • زبان جنسیت زده در شعر سوزنی سمرقندی
    فاطمه قلندرزاده دریایی صفحات 88-100
    تجلی نابرابری جنسیتی را می توان در عرصه های مختلف بررسی کرد. زبان شناسی اجتماعی حوزه ای میان رشته ای است که به زبان به عنوان پدیده ای فرهنگی و اجتماعی می نگرد. در این راستا، تفاوت گفتار زنان و مردان در جامعه و به کارگیری واژگان ویژه ی این دو جنس و به طور کلی جنسیت زدگی زبان بررسی می شود. ما در این مقاله برآنیم زبان جنسیت زده را در شعر سوزنی سمرقندی به روش تحلیل محتوای کیفی و از نظر زبان شناسی اجتماعی مورد بررسی قرار دهیم. نتیجه ی پژوهش حاکی از آن است که واژگان جنسیت زده در شعر سوزنی سمرقندی، با بسامد به کار رفته است. واژگانی که بعد جنسی زنان در آنان آشکار و بیشتر به دشنامی از سوی مردان مبدل شده است. شاعر، واژگانی را برای مردان به کار می گیرد که معادل آن در زبان فارسی برای زنان نیست. او مدح و هزل را با نگاهی جنسیتی درهم می آمیزد و زبانی برخاسته از اجتماع و فرهنگ مرد محور خود می آفریند. باید افزود که کنش مردسالار زبان شاعر، نمودی از نگاه جنسیت زده ی او و بالتبع جامعه ی جنسیتی زیست شاعر است.
    کلیدواژگان: زبان جنسیت زده، زبان شناسی اجتماعی، سوزنی سمرقندی
  • احسان یاری، زهرا مهرآئین صفحات 101-117
    امروزه به بهانه های مختلف نام خلیج فارس از سوی برخی کشورهای عربی و سایر منفعت طلبان مورد تحریف قرار می گیرد. خلیج فارس جدا از اهمیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک آن، بخش اعظمی از تاریخ و حوادث تاریخی کشور ایران را به خود اختصاص می دهد و جایگاه آن در قوام هویت ملی ایرانی، جایگاه برجسته ای است. تعدی به نام این مکان جغرافیایی، درواقع نوعی تجاوز به هویت ایرانی محسوب می شود که خود تهدیدی جدی برای امنیت و منافع ملی است. هدف از این مطالعه، بررسی و تحلیل دیدگاه ها و تفسیرهای افراد جامعه در فضای مجازی حول واقعه ی تغییر نام خلیج فارس است. پژوهش حاضر از نوع کیفی است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز برای تحلیل، از قسمت اظهار نظر خوانندگان خبرهای سایت های الف، افکار نیوز، تابناک و آفتاب در فاصله ی زمانی چهار ساله از سال 89 تا 92 گردآوری شده است. یافته ها 14 کد و 5 مقوله ی عمده را نشان می دهد که از آن میان، بحران هویت و امنیت ملی به عنوان مقوله ی هسته تشخیص داده شد. مقوله های عمده شامل عوامل سیاسی داخلی، فرهنگی، بین المللی، آگاه سازی و فقدان واکنش است. بنابراین، مردم کشورمان تغییر نام خلیج فارس را به مثابه ی بحران هویت و امنیت ملی تفسیر کرده اند و به دنبال شناسایی ریشه ها و راه حل های مقابله با آن هستند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، تغییر نام، بحران، هویت ملی، امنیت ملی
  • معصومه اسدی، محبوبه محرابی صفحات 118-132
    یکی از تهدیدهای عمده ی زندگی بشر در آغاز هزاره ی سوم، مسائل زیست محیطی است. عمدتا مسائل زیست محیطی پیامد رفتار انسان است؛ به طوری که در بررسی رفتارهای زیست محیطی توجه به دانش، نگرش و نیت عملی افراد از مسائل زیست محیطی و نحوه ی مواجه ی با آن از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه میان متغیرهای اجتماعی (دانش، نگرش و نیت عملی زیست محیطی) و متغیرهای زمینه ای با رفتارهای زیست محیطی ساکنان شهر بندرعباس است. روش مورد استفاده در این پژوهش، پیمایشی است. جامعه ی آماری 200 نفر از شهروندان 16 تا 69 سال ساکن شهر بندرعباس است که از طریق نمونه گیری خوشه ایبه صورت تصادفی انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که میان متغیرهای اجتماعی و زمینه ای با رفتارهای زیست محیطی رابطه ی معناداری وجود دارد. علاوه بر این مساله ی محیط زیست در بین بیشتر قشرهای جامعه ی بندرعباس، هنوز به عنوان دغدغه ی مهم اجتماعی وارد عرصه ی عمومی نشده و محدود به نخبگان جامعه است؛ بنابراین، رفتارهای زیست محیطی در این شهر با آموزش صحیح، عملی خواهد شد.
    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، عوامل اجتماعی، عوامل زمینه ای
|
  • Saeed Noori, Hoda Haj Zadeh, Masuome Shenava Pages 8-31
    The aim of this paper is to find out the impact of using social networks on the transformation of students’ national identity. The research method of this article is survey and the data was collected using questionnaires. The population of the study was 366 students of Payam Noor University studying in the 20-14 academic year. In order to analyze the data and test the hypotheses, regression and Pearson correlation coefficient have been used. The results showed that the variables of the use of the internet, the time to join virtual networks, and the user’s involvement in virtual networks are reversely associated with the national identity of the students. Thus, it can be said that the use of virtual networks is effective in reducing the national identity of students.
    Keywords: virtual space, social networks, identity, national identity
  • Nasrollah Sharifi *, Soosan Alaey Pages 32-49
    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of the national cultural festival of the Persian Gulf on cultural development of Hormozgan province by descriptive-analytic method. The survey community comprised all of the experts and managers of the Directorate General of Islamic Culture and Guidance in 1396, using a Morgan table and simple random sampling, a sample of 80 were sampled. A researcher-made questionnaire was developed in two sections: demographic variables and research fields in the dimensions of cultural heritage, sports, tourism, environment, visual arts and music. The formal and content validity of the research tool was confirmed by the professors. The reliability of the tool was estimated to be 0.86 through the Cronbach’s alpha coefficient. The average rating of dimensions showed that the development of music culture was 3.8 with the highest and Environmental developmentwith 3.15 with the lowest average.
    Keywords: Gulf Festival, cultural development, cultural heritage, sports, visual arts, environment, music
  • Mostafa Zahiri Niya, Mahmuod Tabatabaey, Soheyl Sadeghi, Vahid Jan Mohamadi Pages 50-75
    In this study, the effect of domestic and satellite TV on social trust has been investigated. The research method is survey and a questionnaire was used to collect the required data. The statistical population of the study consisted of people aged 18 years and older who resided in Bandar Abbas during the research period. The sample size is 384 people using the Cochran formula and a multi-stage cluster sampling method. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics and spss statistical software. Findings of the research indicate that there is a positive and significant relationship between the amount of domestic TV viewing and trust, but the amount of satellite television viewing with social trust has an inverse relationship. The average total social trust in women is higher than that of men, but the difference is not statistically significant. Among the dimensions of the variable of social trust, the relationship between age and the relationship between personal trust is positive and significant, but in other dimensions, there is no meaningful relationship between trust and age. Also, institutional and social trust has a negative and significant relationship with income. The results of studying the direct and indirect effects of independent variables on dependent variables show that the direct and indirect effects of independent variables are most affected by the order of watching television and domestic television.
    Keywords: Social trust, media consumption, local television, satellite TV, citizens
  • Mandana Sayehbani Pages 76-87
    Itineraries as a media is the personal efforts and curiosities of the writer, who brings these experiences to his own culture. Since itineraries are written without any obligation, they are out of the writer’s passion and observations only. Therefor there are vigilant and full of details and clues. In comparison with history books that are written by the order of the monarchs, itineraries are more realistic and more acceptable. This applies to the “Itineraries of the Anonymous Telegrapher” as well. Thus this text which has been neglected to this day contains a unique statistic and reports of the cities and roads in Iran in the mid Ghajar era, in order to locate the telegraph lines from Tehran to Bushehr. This study utilizes descriptive analysis method for the text and its related subjects and The results prove that the spread and use of Telegraph –which has been for the economic benefit of the colonial United Kingdom- has become an important tool for communication and enlightenment of the masses at the final stage of the Ghajar dynasty which led to the Iranian Constitutional Revolution.
    Keywords: Itinerary of the foreign telegrapher, Media, Telegraph
  • Gendered Language in SuzaniSamarqandi's Poem
    Fateme Ghalandar Zadeh Daryaey Pages 88-100
    The manifestation of gender inequality can be studied in different areas. Social linguistics is an interdisciplinary field that looks at language as a cultural and social phenomenon. In this regard, the difference speech between men and women in society and the use of the special vocabulary of these two genders and in general the gender of the language is studied . In this article, we will examine the gendered language in SuzaniSamarqandi’s poetry through the method of analyzing the quality of content and in terms of social linguistics. The results of the research indicate that the gendered vocabulary are used with frequency in Samarqandi’s poetry. The words that the gender dimension of women is evident into them, and most of these words have become as intrigues by men. The poet uses vocabularies for men, which does not equate for women in Farsi language and combining excellence with a gender perspective and creating a language which come froms a man-centered community and culture. It should be noted that the male-dominated poetry of the poet’s language reflect her gendered language and, consequently, the poet’s gender community.
    Keywords: Gendered Language, Sociolinguistics, SuzaniSamarqandi
  • Ehsan Yari, Zahra Mehr Aeein Pages 101-117
    Today, the name of the Persian Gulf has been distorted by Some Arabic countries and other opportunists. In addition to the geopolitical and geo-strategic importance of the Persian Gulf, this area holds a high position in Iranian history and historical events. The Persian Gulf has a pivotal role in the consistency of Iranian national identity. Falsification of the name of the Persian Gulf is considered as serious threat to the Iranian identity and national security. The purpose of this study was to investigate the views and interpretations of people about changing the name of Persian Gulf in the virtual world. The research method was qualitative. The Data and information for analyzing were gathered from comments in the Alef, Afkar news, Tabnak and Aftab web pages within four years between 2010 to 2013. The results showed 14 codes and 5 main categories that national identity and security crisis was considered as their core. They included domestic political factors, cultural factors, international factors, awareness and no-reaction. So, our people interpreted changing the name of the Persian Gulf as a security and national identity crisis and have been looking for its causes and solutions.
    Keywords: Persian Gulf, Changing the name, Crisis, National Identity, National Security
  • Masuome Asadi, Mahboobe Mehrabi Pages 118-132
    One of the most serious topics threatening human life at the beginning of the third millennium is environmental issues. Environmental problems are produced mainly as a result of human behavior. Thus, knowledge, attitude and practical intentions of people on environmental issues and how to deal with them, require considerable attention in considering of environmental behaviors. The main purpose of this study was to investigate the relationship between social (knowledge, attitude and practical environmental intentions) and grounded variables (age, education, gender, marital status) with environmental behaviors of Bandar Abbas residents. The survey method was used in the present study. The study sample consisted of 200 individuals aged 16-69 in Bandar Abbas city who were randomly selected through cluster sampling. Findings from the present study demonstrated a significant relationship between social and environmental variables and environmental behaviors. In addition, the environmental issue in Bandar Abbas which is among most social classes an important social concern has not yet entered the public domain and is limited to the elite of the community. Therefore, environmental behaviors in this city will be practiced with proper training.
    Keywords: environmental behavior, social factors, ground factors